Care sunt nevoile pe care trebuie să le satisfacă serviciile și facilitățile?

Nevoile persoanelor cu demență și ale îngrijitorilor lor informali (membrii familiei) se schimbă pe parcursul demenței. În stadiul incipient, persoanele cu demență și îngrijitorii lor au nevoie de servicii care să le ajute să-și mențină starea de normalitate și să își continue viața acasă fără prea multe schimbări. În stadiul moderat, serviciile furnizate în comunitate pot veni în completarea sprijinului de acasă. În stadiul avansat, poate fi necesar un nivel mai ridicat de asistență, înlocuindu-se sprijinul comunitar cu servicii instituționale.

Servicii de asistență acasă

Serviciile care oferă sprijin la domiciliu prezintă o serie de avantaje. Mediul de trai rămâne neschimbat, iar astfel sunt prevenite problemele de ajustare, iar interesele și hobby-urile anterioare sunt păstrate. De asemenea, relațiile sociale pot fi menținute, iar costurile sunt relativ mici. Uneori, serviciile de asistență la domiciliu nu sunt de ajuns, mai cu seamă în cazul unei boli acute, în cazul persoanelor care pleacă frecvent de acasă, al celor cu incontinență sau care manifestă agresivitate. De asemenea, nu sunt recomandate în caz de pericole la domiciliu (gaz, incendiu, apă).

Apel de urgență la domiciliu Linia de sprijin 24/7 este activată de un dispozitiv ce poate fi purtat la încheietură. Acesta poate asigura monitorizarea și accesul ușor și rapid la serviciile de urgență.

Echipe mobile de asistenţă medicală Acești specialiști se ocupă de medicamente, injecții, igienă, îngrijirea necesară persoanelor cu incontinență, și oferă consultanță în abordarea comportamentelor dificile.

Asistenți la domiciliu Aceștia au o pregătire specifică și ajută la curățenie sau cumpărături și supraveghează persoanele cu demență la domiciliu.

Servicii de catering Nenumărate restaurante livrează mâncare acasă, în orice moment al zilei.

Servicii care oferă sprijin în comunitate

Grupuri de întâlnire Persoanele cu demență pot organiza întâlniri periodice cu alți bolnavi în stadiu incipient, unde pot schimba experiențe, participa la activități și pot primi sprijin emoțional.

Grupuri de sprijin pentru îngrijitori Îngrijitorii se pot întâlni periodic cu alți îngrijitori familiali, unde se pot informa cu privire la boală și pot dobândi abilitățile necesare de comunicare. De asemenea, ei pot lua parte la activități pentru persoanele cu demență, accesând de asemenea alte servicii și resurse disponibile.

Centre de îngrijire temporară (respite care) Unele organizații primesc temporar persoana cu demență și oferă îngrijire în afara locuinței.

Centre de zi pentru adulți Aceste centre admit între 10-20 pacienți preț de câteva ore în timpul zilei, toată ziua, sau mai multe zile pe săptămână. Sunt oferite programe de hrană, supraveghere și activitate.

Servicii instituționale

Centre de locuit în grup Centrele de locuit în grup sunt adecvate persoanelor cu demență care nu au multe probleme medicale, dar au nevoie de sprijin pentru activități zilnice mai complexe. Persoanele locuiesc de obicei într-un apartament privat, iar personalul este disponibil pentru asistență non-stop, 7 zile pe săptămână.

Unități de îngrijire specială În mod ideal, unitățile de îngrijire specială sunt de mici dimensiuni și pot acomoda între 8-12 persoane. Acestea sunt special concepute pentru persoanele cu demență, asigurând siguranța rezidenților prin sisteme de blocare a ușilor și semnalizare. Supravegherea este asigurată 24/7 de către personalul instruit să gestioneze simptomele comportamentale și psihologice ale demenței.

Îngrijire paliativă

Îngrijirea paliativă poate fi asigurată în cadrul altor tipuri de servicii instituționale (de exemplu, în unități de îngrijire specială) de către specialiști special pregătiți. De asemenea, în ultimele etape ale vieții există posibilitatea ca persoana să fie relocată într-un centru de îngrijire paliativă pentru a avea parte de îngrijire specializată.

Organizații ale pacienților