Demența are nevoie de tine

Demența este o problemă de sănătate care afectează persoana în întregul ei. Boala modifică abilitățile cognitive, capacitatea de a funcționa normal, comportamentul și bunăstarea fizică. În calitate de experți în domeniul sănătății, prin intermediul cunoștințelor și abilităților dumneavoastră, puteți îmbunătăți semnificativ situația și calitatea vieții persoanelor cu demență, precum și a îngrijitorilor lor. Acest program vă va aprofunda cunoștințele despre demență și abilitățile în acest domeniu, și vă va face viața profesională mai ușoară, mai eficientă și mai plină de satisfacții.

Demența este o problemă de sănătate globală

Demența reprezintă o problemă socială și medicală care se agravează din ce în ce mai tare. Este aproape imposibil să găsești pe cineva care să nu fi avut contact cu această boală, cel puțin printre prieteni sau în familie. La nivel mondial, aproximativ 47 milioane de oameni trăiau cu demență în 2015. Întrucât speranța de viață este în creștere, se preconizează că numărul acestor persoane va ajunge la 66 de milioane până în 2030 și la 131 de milioane în 2050.

Numărul de persoane care trăiesc cu demență în lume:

Câte persoane trăiesc cu demența în țările danubiene?

Demența este o provocare socială și de sănătate majoră în regiunea danubiană. Cel puțin 1,6 milioane de adulți vârstnici sunt afectați de demență în această parte a Europei. Pentru o estimare a numărului specific din fiecare țară, a se vedea figura următoare.

Proiecții de viitor privind demența și stime de sănătate

Creșterea numărului de persoane cu demență va duce la o creștere a numărului de persoane care au nevoie de îngrijire pe termen lung cu 30% în timp ce numărul celor care pot oferi îngrijire de durată va scădea. Mai mult, o problemă specifică regiunii Dunării este migrația muncitorilor calificați în domeniul sănătății, determinată de motive economice și de sănătate. Aceasta a dus la o lipsă de personal calificat în domeniul sănătții și la un sprijin familial redus în țările de proveniență.

În pofida creșterii prevalenței demenței, provocarea acestei boli nu este întotdeauna recunoscută la nivel politic, iar pașii pe care această problemă îi reclamă nu sunt întreprinși. Având în vedere problema din ce în ce mai acută a demenței, impactul asupra vieții oamenilor, și diminuarea resurselor de combatere a acesteia, un program de îmbunătățire durabilă a îngrijirii persoanelor cu demență trebuie să fie plasat pe ordinea de zi a guvernelor și societăților din regiunea Dunării. În special, accesul corespunzător la cunoștințe și abilități de management al demenței în rândul celor din domeniul sănătății este fundamental pentru a putea oferi o asistență de înaltă calitate populației vulnerabile.

Demența este un pattern de simptome care poate avea cauze multiple

Demența nu este o boală, ci un model de simptome (termenul medical este „sindrom”) care poate fi rezultatul multor cauze, inclusiv boli ale creierului, infecții, inflamații, traume ale capului, tumori și altele. Simptomele demenței se referă la capacitatea cognitivă, performanța la activitățile de viață de zi cu zi, comportamentul, starea emoțională și conduita socială și funcționarea fizică. Modelul simptomelor arată o variație largă, în funcție de ce părți ale creierului sunt cele mai grav afectate de cauza de bază.

Demența are un impact profund asupra persoanei și familiei sale

Diagnosticul de demență are un impact uriaș asupra întregii persoane în ceea ce privește identitatea personală și stima de sine. De asemenea, afectează rolurile și relațiile interpersonale în cadrul familiei și în rețelele sociale mai largi. Simptomele demenței, cu evoluție treptată a naturii sale, duc la creșterea dizabilității (vezi figura următoare).

Prin urmare, demența are un efect profund asupra calității vieții individului. Cu toate acestea, calitatea vieții persoanelor cu demență nu este determinată doar de afectarea cognitivă rezultată din procesul patologic. În mare măsură aceasta depinde de autonomie, de continuarea stilului de viață individual, de atingerea obiectivelor importante din punct de vedere personal, de activitățile semnificative și de participarea la acestea în stadiul incipient al bolii; despre siguranță, apreciere și conectare socială în stadiu moderat al bolii; și despre confort, demnitate și relații emfatice în stadiul sever. Astfel, factorii din mediu pot fi de susținere și acționează într-un mod compensator. Este important să ne dăm seama dacă toți acești factori pot fi modificați.

Calitatea vieții persoanelor cu demență poate fi îmbunătățită!

Demența a fost considerată mult timp ca o afecțiune care nu poate fi prevenită și nici tratată. Cu toate acestea, în ultima vreme s-a trecut la o perspectivă mai optimistă. Deși încă nu există tratament pentru majoritatea bolilor care stau la baza demenței, multe dintre semnele sale pot fi gestionate,iar calitatea vieții persoanelor cu demență și a îngrijitorilor acestora lor poate fi îmbunătățită.

Obiectivele principale ale managementului demenței sunt de a optimiza calitatea vieții pe parcursul bolii prin maximizarea capacității funcționale și promovarea independenței, redobândirea funcției pierdute atunci când există un potențial în acest sens și adaptarea la funcția pierdută care nu poate fi redobândită. Figura de mai jos ilustrează intervențiile care pot fi aplicate la mai multe niveluri.

Viața persoanelor cu demență poate fi plină de respect, demnitate și sprijin. Colaborarea cu succes a actorilor implicați în gestionarea demenței, cum ar fi: terapeuți ocupaționali, asistenți sociali, asistenți medicali, fizioterapeuți, medici generali, psihiatri, neurologi sau psihologi, este esențială pentru menținerea calității vieții persoanelor cu demență și a familiei lor.

Referințe și lectură ulterioară