De ce este nevoie de o gestionare interprofesională a demenței?
Spre deosebire de tulburările pur fizice sau psihice, demența are un impact profund asupra capacității intelectuale a individului, a nivelului și a gamei de activități prestate, asupra emoțiilor, comportamentului și relațiilor interpersonale. Prin urmare, gestionarea demenței nu înseamnă doar tratarea unei afecțiuni medicale.
Mai degrabă, înseamnă reorganizarea întregii vieți a unei persoane pentru a face față și a se adapta la schimbările dramatice produse de boală.
Gestionarea demenței este o sarcină enormă care nu poate fi îndeplinită de un singur specialist sau grup de specialiști. Pentru a oferi un tratament complet și centrat pe persoană, este necesară o rețea de specialiști care lucrează împreună.
O echipă interprofesională este un grup de specialiști din domeniul sănătății care lucrează îndeaproape și comunică frecvent pentru a optimiza îngrijirea. Fiecare membru al echipei contribuie cu cunoștințe, abilități și experiență unice pentru a sprijini și întări întreaga echipă.
Grupurile de specialiști trebuie să colaboreze constant pe parcursul demenței, chiar dacă activitatea unora este mai adecvată în stadii ușoare și moderate. Toate grupurile trebuie să fie conștiente că, în gestionarea demenței, contribuțiile lor sunt la fel de importante. Colaborarea este esențială. Colaborarea actorilor din cadrul unei rețele trebuie să fie ghidată și coordonată de un plan comun de îngrijire.
Lucrând cu persoane care au demență
Care este valoarea adăugată a managementului interprofesional al demenței?
O echipă interprofesională aduce beneficii pentru persoanele cu demență și îngrijitorii lor, dar și pentru specialiștii implicați.
Beneficiile pentru persoanele cu demenţă şi îngrijitorii acestora includ:
-
Evaluarea cuprinzătoare a persoanelor cu demență și a îngrijitorilor lor
-
Intervențiile și soluțiile adaptate individual
-
Intervențiile planificate, coordonate și proactive
-
O mai bună utilizare a tratamentelor farmacologice disponibile
-
Utilizarea crescută a intervențiilor non-farmacologice
-
Incidența mai redusă a problemelor de comportament
-
Accesarea programelor educative pentru îngrijitori
-
Diminuarea îngrijirisentimentului de povară și depresiei
-
Frecvența redusă a internărilor în cazul îngrijirii la domiciliu
Beneficiile pentru specialiști includ:
-
Coordonarea și comunicarea eficientă
-
Rezolvarea mai eficientă a problemelor
-
O mai bună respectare a îndrumărilor medicale
-
Utilizarea eficientă a resurselor
-
Reducerea erorii clinice și duplicarea eforturilor
-
Tranziții îmbunătățite în diferite stadii ale îngrijirii
-
Detectarea mai bună a comorbidităților potențial tratabile
Care sunt implicațiile economice ale managementului interprofesional al demenței?
Inițial, gestionarea interprofesională a demenței necesită timp și efort suplimentar pentru a stabili canale de comunicare și sisteme de documentare adecvate. Cu toate acestea, în cele din urmă un model colaborativ poate fi neutru din punct de vedere al costurilor sau chiar să reducă costurile diminuând rata instituționalizării, internarea în spitale și utilizarea necorespunzătoare a serviciilor medicale și sociale, factori care sporesc costurile. Mai exact, un model de îngrijire colaborativă are potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții la costuri mai mici în comparație cu îngrijirea obișnuită.