Comunicarea este o parte esențială a managementului demenței

Atunci când vorbim cu persoane cu demență, trebuie să fie luați în considerare o serie de factori, fiecare dintre ei influențând procesul de comunicare. Dificultățile de auz, deficiențele cognitive și deteriorarea limbajului pot face dificilă implicarea lor într-o conversație, indiferent de ce parte a canalului de comunicare se află.

Recomandări generale atunci când discutați cu persoane cu demență

  • Adaptaţi stilul comunicării dvs. la nivelul deficiențelor cognitive și țineți cont de mediul lor cultural, de obiceiurile anterioare și manierele individuale ale persoanelor cu demență.

  • Evitați critica și disputa, nu criticați, acceptați punctul lor de vedere și începeţi comunicarea de acolo.

  • Potriviți-vă comunicarea verbală și nonverbală. Postura, tonul vocii, expresiile faciale și limbajul corpului sunt la fel de mesaj ca și cuvintele dumneavoastră.

  • Evitați vocea înaltă și vorbirea rapidă, deoarece poate crea disconfort, afectează înțelegerea și poate provoca stres emoțional.

  • Respectați spațiul personal, evitați mișcările rapide, păstrați contactul vizual și folosiți gesturi liniștitoare.

  • Creați un mediu calm și eliminați distragerile vizuale, precum și cele acustice.

Insuficiența vorbirii și a limbajului în diferite etape ale demenței

Dificultatea limbajului și vorbirii variază în funcție de tipul și stadiul demenței. Pe măsură ce demența progresează, capacitatea de exprimare și înțelegere verbală se deteriorează semnificativ.

În etapele inițiale ale demenței, oamenii sunt în continuare capabili să se angajeze în conversații semnificative. Cu toate acestea, pot fi deja prezente schimbări subtile ale vorbirii spontane, de ex. răspunsuri întârziate, pauze între cuvinte, verbalizare lentă, vorbire încetinită din cauza dificultăților de găsire a cuvintelor și conținut redus de comunicare.

În stadiul de demență severă, o persoană cu demență poate fi capabilă să producă doar cuvinte sau sunete. În această etapă, comunicarea nonverbală poate fi în continuare un mod de comunicare.

Declinul memoriei semantice (cunoașterea sensului cuvintelor) are, de asemenea, impact asupra vorbirii, înțelegerii, scrierii și lecturii.

Tulburarea vorbirii și limbajului în diferite forme de demență

În demența datorată bolii Alzheimer, găsirea cu dificultate a cuvintelor este cel mai evident simptom timpuriu legat de limbaj. În etapele ulterioare, se deteriorează și abilitatea de a înțelege cuvintele. Există două variante de demență datorate degenerării frontotemporale, unde afectarea limbajului este cel mai timpuriu și principalul simptom. În varianta de “afazie non-fluentă primară”, problema este producerea outputului verbal. În varianta “demență semantică”, sensul cuvintelor, obiectelor și fețelor se pierde progresiv.

Rolul logoterapeutului și al terapeutului de limbaj

Terapeuții de vorbire și limbaj evaluează natura și zona afectată în comunicare. Aceştia oferă instrumente și exerciții care folosesc abilitățile de comunicare păstrate sau aplică strategii compensatorii. Logoterapeuții pot ajuta, de asemenea, în problemele de înghițire, care pot apărea într-un stadiu avansat al demenței și sunt o problemă particulară în demența frontotemporală.

Covorașele vorbitoare sunt un instrument low-tech care permite oamenilor să își exprime emoțiile prin imagini și simboluri pe un covoraș. Instrumentul este ușor de realizat și are instrucțiuni simple despre cum să-l folosești. Permite persoanelor cu dificultăți de vorbire să se angajeze într-o conversație și să-și exprime opinia și sentimentele despre diferite subiecte, crescând astfel eficiența comunicării.

Test

Pentru a începe testul despre „tratarea demenței” , faceți clic pe butonul albastru „Start”. Pentru a trece la următoarea întrebare (5 întrebări în total) , faceți clic pe săgeata albă din partea de jos.

Citirea ulterioară